Vår förening har stora områden med gemensam mark. Området behöver kontinuerligt vårdas och hållas efter. Detta sker i första hand på våra gemensamma städdagar.
Anmälan vid akuta händelser tex om fallna träd efter storm, sker till respektive kvartermästare alternativt till föreningens styrelse. Därefter tar föreningen hand om dessa träd så fort det finns möjlighet.
Föreningen har tagit fram allmänna principer för trädavverkning och röjning
I korthet gäller att utgångspunkten ska vara skogsvård/markvård för en levande skogsmark och biologisk mångfald där Skogsstyrelsens tidigare inventering av området tas tillvara. Alltså ska som princip död ved sparas, lövträd och tall ska gynnas genom försiktig gallring i områden där Skogsstyrelsen rekommenderar detta. Enskilda gamla träd ska identifieras och sparas. Med respekt för detta ska gallringen också syfta till att underlätta tillgång till marken och till trivsel, säkerhet och framkomlighet på öppna ängs- och parkområden, uppmärkta stigar och vägar både för medlemmarna som kollektiv och enskilda fastigheter.
Dessutom har områden där det är viktigt att vara extra försiktig identifierats, i nuläget Ängen och Örnsand är sådana. Vid nedtagning av flera träd inom samma område ska övriga medlemmar alltid informeras åtminstone genom hemsidan.
De allmänna principerna innehåller också regler för avverkningar som föreningen genomför med eller utan entreprenör. Ambitionen ska vara en kontinuerlig skötsel, snarare än punktvisa stora avverkningar. Ungefär vart femte år upprättas en översiktlig plan för skötsel och eventuellt behov av avverkning för ett enskilt kvarter. Slutligen innehåller principdokumentet också utgångspunkter för enskilda medlemmars önskemål om fällning av enstaka träd. Principen är att inga träd får tas ner eller kraftigt beskäras på allmänningarna av enskilda medlemmar som inte först fått klartecken från kvartermästare eller styrelsen.
Skötselplaner som hittills tagits fram är:
Kvarter 3 (2024 – 2028)
Kvarter 8 (2023 – 2027)
Kvarter 9 (2023 – 2027)